Infrastructuur: Office 365, Colocation of Cloudcomputing

De infrastructuur is de basis waarop uw gehele ICT komt te leunen, of dat nu Office365, Public/Private Cloud of Colocation is. Belangrijk dus om daar goed over na te denken.

Het is belangrijk dat u de juiste keuze maakt op welke manier u wilt gaan werken. Traditioneel had u één of meerdere servers in het serverhok staan, maar met de komst van Office 365 of Cloudcomputing in het algemeen is dat sterk veranderd. Afhankelijk van uw situatie kunt kiezen welke “smaak” past bij uw bedrijfsvoering. U kunt overigens ook kiezen voor een combinatie van de vormen. Zaak is dat u zich goed laat informeren om deze keus te maken.

Dynamic Solutions kan met u meedenken welke onderdelen van uw bedrijfsvoering naar de Cloud kunnen en welke u beter in eigen beheer kunt houden. In tegenstelling tot veel wilde verhalen kunt u de regie houden over uw IT omgeving zonder daar de zorgen voor te hoeven dragen. Dynamic Solutions kan met u meedenken en u wijzen op de valkuilen maar ook de vele mogelijkheden.

Office 365

Office365 is de Cloud werkomgeving van Microsoft voor haar Office producten. Waar u voorheen in eigen huis b.v. een mailserver nodig had die u kon gebruiken met Outlook, faciliteert Microsoft die nu zelf. Ideaal voor kleinere bedrijven die met name met de Office applicaties werken. In combinatie met uw gegevens in de Cloud heeft u een krachtige werkomgeving.

Microsoft breidt de mogelijkheden van Office 365 continu uit met samenwerking tools. Denk hierbij aan Teams (voorheen skype), Sharepoint, Flows (voor het maken van geautomatiseerde workflows) en veel meer. Uiteraard past het allemaal in Microsofts straatje en is er weinig ruimte voor concurrende partijen. Zolang je werkt met Microsoft software is dat geen probleem maar deze werkomgeving krijgt tekortkomingen zodra u met veel gegevens aan de slag wilt en wanneer u werkt met specifieke software pakketten.

Dynamic Solutions heeft een aantal extra tools die in combinatie met Office 365 wellicht voor u en uw medewerkers het ideale pakket is.

Cloud computing

Zodra Office365 wat te klein wordt en u meer wilt gebruiken dan alleen de Office pakketten, dan is Cloud computing wellicht een oplossing voor u. Stel u heeft een eigen database ontwikkeld die nu nog intern in het bedrijf draait, maar die u graag buitenshuis wilt hebben. Dat kan in de Cloud via bijvoorbeeld het Azure platvorm van Microsoft of het AWS platvorm van Amazon. U pakt dan uw database op en plaatst deze “in de cloud” bij een andere partij. Deze partij faciliteert de servers en zorgt ervoor dat uw database 99,99% van de tijd in de lucht blijft. U heeft daar dus geen omkijken meer naar (behalve uiteraard het onderhoud op de database zelf, die is immers van u)

Bij Cloud computing neemt u dus eigenlijk servercapaciteit af bij een andere partij die ervoor zorgt dat deze servercapaciteit optimaal onderhouden wordt. In plaats van servers in uw eigen server ruimte, staan deze servers in geavanceerde datacenters waar u verder geen omkijken naar heeft.

Nadelen hiervan zijn de prijs en het feit dat uw gegevens niet meer op eigen servers staan, maar ergens ter wereld (vaak wel te bepalen waar). Maar zeker het onderzoeken waard.

Colocation

Colocation biedt het beste van de beide werelden hierboven. U neemt bijvoorbeeld Office 365 af bij Microsoft en zet een eigen server in een geavanceerd datacenter en laat deze onderhouden door ons. Wij werken samen met i3D, één van de grootste speler op de wereld en kunnen daarom een zeer veilige plek voor uw server(s) garanderen. Wij nemen het onderhoud uit handen en zorgen dat uw server 99,99% van de tijd beschikbaar is (SLA i3D).

Deze mix maakt het mogelijk dat uzelf bepaalt wat van u is (Private Cloud) en wat minder belangrijk is om in de Public Cloud te zetten (Office 365). Laat u goed informeren over de mogelijkheden aangezien de drie opties qua kosten ook behoorlijk uit elkaar lopen.