Endpoint protectie

Nadat u de keuze heeft gemaakt op welke manier u wilt gaan werken (office365, Colocation, Cloudcomputing of een combinatie) wordt het zaak om te kijken hoe uw medewerkers omgaan met de bedrijfsgegevens.

Blijf baas over de gegevens op de apparaten van uw medewerkers

Gemak dient de mens en mede daarom wordt het steeds normaler om bedrijfsgegevens op verschillende apparaten beschikbaar te krijgen. Denk aan mail op de mobiele telefoon, bestanden op de laptop via Dropbox of CRM/ERP informatie op tablets. Intern is alles goed geregeld via een gecontroleerde en gemonitorde omgeving, maar het wordt lastiger zodra uw medewerkers naar huis gaan of op pad gaan met een apparaat van het bedrijf.
Zou het niet handig zijn als u al deze endpoints kunt beheren vanuit één centraal punt binnen uw netwerk? U geeft deze apparaten alleen toegang tot bedrijfsgegevens als deze zijn geregistreerd en voldoen aan de bedrijfseisen betreffende anti-virus, veilig internet toegang, te gebruiken applicaties, etc. Het goede nieuws is dat Dynamic Solutions een eenvoudige en betaalbare oplossing heeft die u de controle terug geeft en waarmee u met een gerust hart uw medewerkers bedrijfsinformatie mee kunt geven.

Wat is Endpoint protectie?

Endpoint security is een strategie waarbij een extra beveiliging laag in de vorm van software wordt gedistribueerd naar zogenaamde endpoints. Endpoints bestaan uit apparaten waarop bedrijfsinformatie wordt weergegeven/ingevoerd die communiceren met centrale server systemen. Endpoints kunnen bestaan uit laptops, tablets en mobiles maar ook uit b.v. handscanners of machine terminals.

Hoe werk dit in de praktijk?

Stel u heeft diversen salesmedewerkers die veel buiten de deur werken via een laptop en/of tablet. Ze hebben vaak veel gedetailleerde bedrijfsinformatie nodig die ze graag op het apparaat hebben staan. U kunt dit goedkeuren mits de apparaten voldoen aan bepaalde eisen wat betreft AntiVirus, encryptie en geautoriseerde software. Via een speciaal stukje software op de laptop en tablet en een speciale firewall in het zakelijke netwerk kan IT controleren of de laptop voldoet aan alle Eisen. Via de mail, een internetpagina of een kwaadwillende medewerker kan er eenvoudig een ransomware worden geïnstalleerd waarbij uw bedrijfsdata wordt versleuteld en niet meer toegankelijk is, tenzij u een aanzienlijk bedrag betaald. Via een aantal preventieve handelingen kunt u de risico’s minimaliseren en via een goed backup plan kan er worden hersteld indien het toch misgaat. Uw medewerkers willen graag bedrijfsgegevens op de lokale computer hebben omdat dat zo makkelijk werkt. Ze installeren zelf dropbox en versturen grote hoeveelheden bestanden via Wetransfer naar zichzelf. Zorg dat u de controle houdt over dit soort gratis clouddiensten. Met de opkomst van steeds meer mobiele apparaten wordt uw bedrijfsdata ook steeds meer verspreidt. Zorg dat u controle houdt over deze zogenaamde endpoints. Laat geen bedrijfsdata toe op deze endpoints als deze niet voldoen aan bepaalde voorwaarden als de mogelijkheid tot het wissen vanaf afstand, controle over de geïnstalleerde programma’s (niets privé!), etc. eisen voordat deze bedrijfsinformatie mag bevatten. Mocht bijvoorbeeld tijdens een zakenreis via een gratis wifi verbinding op de luchthaven de firewall door een hacker worden uitgeschakeld, dan krijgt de gebruiker geen toegang meer tot de bedrijfsgegevens.